Makrome Supla Nasıl Yapılır?

makrome supla nasil yapilir ritzz

Öncelikle sizlere makrome ipi hakkında bilgi verelim. Makrome ipi, birden fazla ince ipin bir araya gelmesi ile oluşturulan ip çeşididir. 

Bu ip ile doğal görüntüler elde edebilirsiniz  ya da açıp tarayarak farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Kıvırcık saç gibi bir görüntüye sahip olan bu ip çok tatlı bir görüntü sağlamaktadır.

Makrome İp Çeşitleri

Makrome ipler genel olarak iki çeşit olarak ayrılır. Bu ipler doğal ipler ve sentetik ipler olmak üzere çeşitlenir. 

  • Tek Büküm İp

İpin tek bir defa makine tarafından bükülmesine denir. Bu büküm diğer adı ise string denilmektedir. Tek büküm ipler taranma imkanı sağlanabiliyor. Birden fazla ipin birlikte tek bir kere bükülmesi sonucunda ortaya çıkıyor.

  • Burgulu İp

Birden fazla ince ipin bir araya gelmesi ile oluşturulan ip çeşididir. Bu ip ile doğal görüntüler elde edebilirsiniz  ya da açıp tarayarak farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Kıvırcık saç gibi bir görüntüye sahip olan bu ip çok tatlı bir görüntü sağlamaktadır . 

Makrome İp Kalınlıkları

Makrome ip kalınlıkları normal olarak 1 ve 2 milimetreden başlamaktadır. İki milimetre iple neler yapabiliriz diye soracak olursanız sizlere örnek olarak toka , anahtarlık, küpe modellerini önerebiliriz. Küçük çaplı dekoratif ev modellerinde, hayal gücünüzün sınırlarına bağlı olarak birçok şey çıkarabilirsiniz.

3 milimetre ip ile aynı şekilde küçük dekoratif modeller yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak ; toka, bileklik, küpe , yaprak vs.

Milimetresi düşük yani ince iplerle çalışırken çok fazla el işi yapmanıza vesile olacaktır. İplerin ince olması , kalın iplere ayırdığınız süre ile bir olmayacaktır. Bu da sizin çok fazla emek vermenize neden olabilir ve zamanınızı alabilir.

4 milimetre ipler ile genellikle duvar dekorları, yastık kılıfları, yaprak gibi orta boylarda modeller ortaya koyabilirsiniz.

İp kalınlıkları bu şekilde 20 milimetre yani 2 cm kadar çıkmaktadır. Sizler de kafanızda tasarladığınız modelin hangi boyutlarda olacağına karar verirken ip kalınlığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Makrome iplerde en kalın modellerin bir halat boyutunda olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.

Makrome ile Yapılabilecek Şeyler

Şüphesiz makrome ile pek çok şey yapmak, birbirinden göz alıcı modeller ortaya çıkarmak mümkündür. Makrome çanta ve makrome bileklik, supla yapımı da bunlardan biridir.

  • Makrome Örgü Çanta

Makrome örgü çantaların ve makrome örgü pazar filelerinin ne kadar popüler olduğu hepinizin malumudur. Bunlar çoğunlukla her kıyafete yakışmaktadır.

  • Makrome Duvar Süsü

Bu duvar süslerinin genellikle daire veya üçgen formlarda olduğu bilinmektedir. Ahşap dallar ile bir araya gelen makrome örgüler çoğu zaman bej ya da beyaz renkteki iplerle duvarların üzerinde ton sür ton şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

  • Makrome Saksı Sarkacı

Bunlar sarma düğüm tekniği ile yapılmakta olup ev dekorasyonlarını süslemektedir. Sarkaç çiçeklik yapımı makrome ile gerçekleştirebileceğiniz şeylerden yalnızca biridir.

Supla Nedir?

Supla kelimesi, Fransızcada tabak altı demektir. Sofra adabında supla kullanmanın birçok sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki servis için tabaklar alındığında masanın üzeri ve konukların önü boş görünmesin diye kullanılır. Yine tabakların altına yemek döküldüğünde masa ve örtülerin kirlenmemesi için kullanılıyor.  

Makrome Supla Yapımı için Malzemeler

Spagetti Pamuklu Makrome İpi

Bir yumaktan 2 supla yapımı ve yarım supla daha çıkıyor, yani iki yumak ile 5 adet supla örülebilir.

4 mm tığ

1) Evde supla yapımı sihirli halka tekniğini kullanarak başlanır. İki zincir çektikten sonra, sihirli halkanın içine 11 adet ikili trabzan örülür. İlk çekilen zincirle birlikte 12 adet trabzan elde etmiş olunacak. Son olarak ilmek kaydırma işlemi yapılır.

 2) İkinci sırada bu sefer üç zincir çekilmesi gerekiyor. Daha önce oluşturulan ikili trabzanların üst tepe boşluğuna, 2 adet ikili trabzan yapılır. Toplamda 24 adet ikili trabzan olması için, sadece bu sıraya has son trabzanın yanındaki boşluğa, iki adet ikili trabzan yapılir ve birleştirilmesi yapılarak ikinci sıra bitirilir.

3) 3. sıraya üç zincir çekilerek başlanır. İlk trabzanın tepe boşluğuna 1 adet ikili trabzan örülür ve bir sonraki trabzana 2 adet ikili trabzan örülür. Bu sıranın  mantığı 1 tek, 1 çift ikili trabzan şeklinde devam edilip ve sıranın birleştirilmesi yapılır. Bundan  sonra, her sırada artırma yapılacak ve her sıraya, üç zincir çekerek başlanılacak.Her sırada olduğu gibi birleştirme ile sıralar bitirilecek. Minik halka şeklinde pizza dilimleri oluşturacak.

4) 4. sırada 2 tek, 1 çift ikili trabzan tekniği uygulanır.

5) 5. sırada 3 tek, 1 çift ikili trabzan tekniği uygulanır. 

6) 6. sırada 4 tek, 1 çift ikili trabzan tekniği uygulanır.

7) 7. sırada 5 tek, 1 çift ikili trabzan tekniği uygulanır

8) 8. sırada 6 tek, 1 çift ikili trabzan tekniği uygulanır.

9) 9. sırada 7 tek, 1 çift ikili trabzan şeklinde yapılarak orta göbek bitirilir.

Kenar kısmı için alttaki adımlar uygulanır.

10) 10. sırada 5 adet sık iğne ile başlanır. 6 adet zincir çekilir ve beşinci boşluğa  batırılıp sık iğne ile tutturulur. 4 adet daha sık iğne yapılır. Toplamda tutturulan sık iğne ile birlikte 5 adet sık iğne olur. Sıra sonuna kadar devam edilir. Birleştirme yapılır ve sıra bitirilir.

11) 11. sırada üç adet sık iğne yapılarak başlanır. Boşluğa toplamda 8 adet ikili trabzan yapılır ve yanına sık iğne yapılır, toplamda 3 sık iğne olacak şekilde 2 sık iğne daha yapılır. Devamındaki boşluğa 8 adet ikili trabzan örerek sıra sonuna kadar aynı işlem yapılır.

12) 12. sırada 1 adet sık iğne ile başlanır. Bir önceki sırada 8 adet ikili trabzan örülmüştü, 8’in ilk trabzanı karşımıza çıkar ve üzerine ikili trabzan yapılır, 3 zincir çekilir. İlk çekilen zincirin arka kanadına batıp ilmek çıkarılır. Kaydırma yaparak bu şekilde minik bir topurcuk elde edilir. Aynı işlemi kalan 7 trabzana da uygulanır. Böylece 7 tane kirpik oluşur. Son kirpiğimizi bitirdikten sonra ikinci boşluğa sık iğne yapılır. Aynı işlem sıra sonuna kadar örmeye devam edilip supla yapımı bitirilir.

Evde kolay supla yapımı tarifimiz ile Ritzz.net makrome ipleriyle kaliteli supla yapımı sizi bekliyor.

Peki, Hem Kaliteli Hem Uygun Makrome İpini Nerden Bulabiliriz?

Makrome ipi ile kolay makrome supla yapımı isteyenler için tavsiyemiz Ritzz.net sitesi olacaktır. 

Ritzz.net kalitesi ve fiyat uygunluğu ile ön plana çıkmakla kalmayıp Makrome ipi model çeşitliliği, birbirinden güzel supla yapımı, ip çeşitliliği ile sizlerin karşısına çıkmaktadır.Kısacası içindeki cevheri ortaya çıkarmak isteyenlerin ilk durak yeri bu sitemiz olacaktır.

Ayrıca Ritzz.net sitesinden birbirinden güzel  duvar süsleri, anahtarlık, gökkuşağı süsü, salıncak, hamak, çanta, masa örtüsü ve dekoratif aksesuar yapabileceğinizi biliyor musunuz ? Tüm bu kadar ürün yelpazesini yapabilmeniz için 1 mm ‘den 20 mm ‘ye kadar farklı desen ve renkte ürüne ulaşmanız gerekiyor. 

İşte tüm bu ürünleri Ritzz.net’in geniş yelpazesinde bulabilirsiniz. 50’nin üzerinde renk seçeneği, pamuk, metalik gibi iplik alternatifleri farklı kalınlık ve uzunluktaki çeşitlere hemen göz atabilirsiniz. 



Supla nasıl yapılır? Hangi ipi kullanmalıyım? İpleri kaç cm kesmeliyim? gibi sorularınızın tüm cevaplarını bulabileceğiniz, @moonlight_designn ‘ın hazırladığı, harika anlatımı ve tüm detayları ile Makrome Supla Yapım Videosu.

Bu video için @moonlight_designn ‘a çok teşekkür ederiz.

İyi Seyirler Dileriz,

Malzemeler:

3 mm Tek Burgulu Pamuk Makrome İpi
Tüm renk çeşitlerine makrome ipi tıklayarak ulaşabilirsiniz

Moonlight Design Youtube Kanalına abone olmak için –> ABONE OL

Makrome Supla Nasıl Yapılır?” yazısında bir düşünce

  1. Pingback: Dayanıklı ve Kaliteli Jüt İp ve Hobi Malzemeleri Uygun Fiyatlarıyla Ritzz.net’de | Antalya Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.