Hepimiz küçükken, pamuk iplikten dostluk bilekliği veya sevgi bağı yaptığımızı hatırlarız. Aslında makrome yapmaya, bilmeden ta o zamanlarda başlanır. Çünkü makrome, el ile ve iğneden yardım alınmadan ipliklerin veya kordonların basit ya da karmaşık düğümler halinde dokunması yöntemidir.
Eski Persler ve Asurlular, MÖ 2300 yılında bu sanatı büyük bir ustalıkla işlemişlerdir. Daha sonra Araplar bu sanat formunu Avrupa’ya, Avrupalılar ise özellikle Karayip halkının tipik düğümlü hamaklarını yapmak için kullandığı, Amerika’ya getirmiştir. Temel makrome, bir dizi farklı düğüme sahiptir ve en iyi bilinenleri kare düğüm ve yarım düğümdür.
Bunlar birleştirildiğinde çantalar, makrome salıncaklar, hamaklar, duvar süsleri, saksılıklar, lambalar ve daha saymakla bitmeyecek olan birçok makrome eşya ile süslemeler oluşturur. Her türlü süs amaçlı kullanılabilecek olan makrome melek de, makrome tutkunlarının bildiği üzere, makrome tasarımlarının en güzel örneklerinden birisidir.
Melek, saf bir ruh, bir varlık veya madde olarak kabul edilmektedir. Melek kavramı çok eski zamanlardan beri insanoğlunu büyülemiştir. Melekler, tüm kültürlerde dini ve mitolojiktir. Melek figürlerinin şans getireceğine inanılır. Bu nedenle makrome melek figürü, makrome tasarımları arasında en fazla rağbet gören tasarımlardandır.
Makromeden yapılan bir melek figürü ile yılbaşı ağacınıza sevimli bir hava katabilirsiniz. Makrome melek, Ritzz.net sitesinden uygun fiyat ve kalite avantajı ile bulabileceğiniz ahşap boncuk, taranabilir özellikteki makrome ipleri, ahşap halka ile yapılmakta ve makrome melek yapımı uygulanırken, en basit düğüm teknikleri kullanılmaktadır veya düğümsüz teknikler ile oluşturulabilmektedir. Hem makromeye yeni başlayanlar, hem de ileri seviyede olanlar için çok farklı makrome melek modelleri bulunmaktadır.
Makrome Melek Yapımında Kullanılan Malzemeler
Siz de, eğlenceli bir makrome melek süsü ile yılbaşı ağacınızı ve duvarınızı daha da eğlenceli bir şekilde süsleyebilirsiniz. Aşağıdaki makrome malzemeleri ile şirin bir makrome melek yapabilirsiniz.
Bu birbirinden güzel makrome melek süsleri, daha farklı boyutlarda her türlü takı için de yapılabilmektedir. Hatta bu makrome melekler, sepetleri veya şişeleri süslemek için de idealdir.
-
- Tek Burgulu Taranabilir Özellikte, Pamuklu Makrome İpi
- Ahşap Boncuk
- Ahşap Tarak
- Metalik Makrome İpi
- Silikon
- Makas
- Ahşap Halka
Ritz.Net’in Kolay Makrome Melek Yapımı Tarifi
Ritzz.net’in, kolay makrome duvar süsü çalışmalarından olan melek yapımı için gereken makrome malzemeleri şunlardır:
-
- 3 Milimetre Tek Burgulu Taranabilir Ekru Renkte Makrome İpi
- 25 Milimetre Ahşap Boncuk
- 55 Milimetre Ahşap Halka
- XL Gold Makrome İpi
- Kâğıt Bant
- Ahşap Tarak
- Makas
Önce, 33 mm tek burgulu ekru renkteki makrome ipi 1 adet 60 cm, 10 adet 30 cm ve 12 adet 35 cm olacak şekilde kesilir. 60 cm uzunlukta kesilmiş olan ip ikiye katlanır. Daha sonra bu ip ahşap halkadan geçirilir. Halkanın tersi çevrilerek ipe, ahşap boncuk takılır.
İp uçlarının boncuktan geçmesi zor olabilir bu yüzden uçlar kâğıt bant ile bantlanabilir. İp uçlarının boncuktan geçirilmesinin ardından, ipin sağındaki uç halkadan geçirilir ve sabitlenir. İşlem bir kez daha tekrarlanır. Aynı şey, sol taraftaki uçta da yapılır. Halka, uçlar yukarıda kalacak şekilde yine ters çevrilir.
Makromeden melek elbise kısmı için 10 adet 30 cm olarak kesilmiş ip, beşer beşer iki parça halinde ayrılır ve parçalar ayrı ayrı dümdüz hale gelene kadar taranır. Tarama işlemi, uçlardan başlanır. Parçaların, yumuşak bir zemin üzerinde taranması kolaylık sağlayacaktır. Taranan parçalardan bir tanesi ikiye katlanır ve halkanın içinden alt tarafından, geçirilir.
Diğer parça da ikiye katlanır ve aynı şekilde ahşap halkanın içinden geçirilir. Parçalar, halkadan geçirildikten sonra yeniden taranıp düzeltilebilir. Üst tarafından, göz kararı ile kesilen bir miktar gold makrome ipi ile bağlanır. Bağlanmadan önce, bir ucu uzun bir ucu kısa bırakılarak U şeklinde taranan parçaların üzerine konulur. 3 kez dolamak yeterli olacaktır. İp, iyice sabitlendikten sonra makas yardımı ile kesilir. Böylece elbise tamamlanmış olur. Etek kısmında düzensizlikler varsa kesilerek düzeltilebilir.
Makrome melek gövdesi tamamlandıktan sonra işlem melek kanat yapımı ile devam eder. 12 adet 35 cm uzunluğundaki ipler, altışar altışar, altı tanesi bir kanat, diğer altı tanesi diğer kanat için kullanılmak üzere ayrılır. İpler teker teker ikiye katlanarak önce halkanın sağdaki boş kalan kısmına geçirilir ve iyice sıkılaştırılır. Diğer altı ip için de aynı işlem bu sefer halkanın sol tarafında uygulanır. İp yumağından kesmeden ip alınır ve en üstten hizalanarak sağdaki ip uzunluğu kadar mesafe bırakılarak sabitlenir. Sabitlenmeyen ip, kılavuz ipi olarak kullanılır.
Kılavuz ip alınır ve sağdaki iplerin üzerine konulur. En üstteki ip ile kılavuz ip, bağlanarak birleştirilir. Bunun iç ip tersten kılavuz ipin içerisinden geçirilerek bağlanır. Aynı işlem bir kez daha tekrarlanır. Sonra ikinci ip ile kılavuz ip, bağlanarak birleştirilir. Aynı işlem tüm iplerde yenilenir.
Son düğüm atıldıktan sonra kılavuz ip, diğer ipler ile eşit boyda kesilir. Baştan sona kadar aynı işlem, diğer tarafta da yapılır. Bütün kanatların bağlanma işlemleri tamamlandıktan sonra, güzelce taranır. Tüm püsküller, iyice aşağı eğim verilerek tarandıktan sonra uçlarda düzensiz olan kısımlar kesilerek düzeltilir. Melek kanat boyu, dilediğiniz uzunlukta olabilir.
Bu kolay makrome melek yapımı için daha büyük veya küçük bir ahşap halka ve ahşap boncuk kullanılabilir. Püsküllerin sabit kalmasını sağlamak için uçlarda, makrome sabitleyicisi kullanılabilir. Bu kolay makrome melek yapımının çok daha iyi anlaşılması için video olarak anlatımını Ritzz.net sitesi ya da Ritzz.net Youtube kanalı aracılığı ile izleyebilirsiniz.
Ritzz.net sitesini, ürünlerini ve videolarını Youtube, Facebook, Instagram, Pinterest ve Ritzz.net resmi sitesinden takip edebileceğiniz gibi tasarımlarınızı, bu kanallar aracılığı ile paylaşabilirsiniz. Ritzz.net, her geçen gün hobi severlere sunduğu ürünler ile kendisini zenginleştiren bir hobi mağazasıdır.
Makrome Melek Süsü Nerelerde Kullanılabilir?
Farklı boyutlarda ve farklı modellerde yapılabilecek makrome melek süslerini, farklı birçok yerde kullanmak mümkündür.
- Yılbaşı ağacı süsü olarak kullanılabilir.
- Duvar süsü olarak kullanılabilir.
- Balkon duvarı süsü olarak kullanılabilir.
- Anahtarlık ucu olarak kullanılabilir.
- Kolye ucu olarak kullanılabilir.
- Bileklik ucu olarak kullanılabilir.
- Küpe olarak kullanılabilir.
- Sepet ve şişe süsleri olarak kullanılabilir
- Kapı süsü olarak kullanılabilir.
- Çantalarınız için süs olarak kullanabilirsiniz.
Makrome melek süsü fikri ile çok güzel ve yapımı çok kolay ve ucuz projeler geliştirilebilir. Bu süsün yapımı en fazla yarım saatinizi alır ve ortaya çıkan sonuç harikadır. Aynı zamanda, makrome projelerinde çok fazla retro havası olduğu gibi makrome melek projelerinde de, aynı havayı yakalamak mümkündür.
Bu makromeden meleklerle süslenmiş bir ağacın, bir duvarın, bir eşyanın bütün o görünüşü kelimelerle anlatılamayacak kadar harikadır. Ritz.net aracılığı ile satın alacağınız makrome malzemeleri ile yapacağınız tüm makrome melek projeleriniz, umarız size şans getirir.
Bu videomuzda kolay bir şekilde makrome duvar süsü çalışmalarından biri olan melek yapımı olacak ve kolay bir şekilde nasıl yapılır ona değinmeye çalışacağız sizler için 😊